přihlášení uživatele / registrace
text ve fóru.

příspěvky od uživatele.
       Vložit nový příspěvek    

s posuvníky / bez posuvníků
...
Nejnovější Předchozí 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 Další Nejstarší

Elektromotorek

, vloženo: 19.11.2008 13:17:36
« » 53675
Zdravim shanim elektromotorek pro otaceni desky, ale nevim jak udelat aby bylo to pootoceni pevne, tudiz aby pri rozumne sile, neslo s destickou otocit zpet (dejme tomu 20N).
Natal, 19.11.2008 14:32:14
Co takhle servomotor.
Vasi, 19.11.2008 14:35:08
Nebo prevodovku s velkym pomerem.
mário ® napsat vzkaz uživateli mário, 19.11.2008 15:05:43
Nebo zkus stěračovej motorek třeba ze škodovky.
Kyborg, 19.11.2008 19:09:12
Takze servomotor? nejaky typ, se v tom vubec nevyznam, ja spis dratky... :-D
Kyborg, 19.11.2008 19:11:32
jo jeste jsem zapomnel, ten pohyb by mel byt volny plne regulovatelny a plynuly
Vasi, 19.11.2008 20:00:56
S tim servomotorem si uzijes :-D
Da se to nejak blize popsat, k cemu to ma byt?
sinclair, 19.11.2008 20:17:21
Tak rozhodně asi šnekový převod, to je nejjednodušší aretace polohy, šnekovým převodem nejde pootočit jinak, než otáčením šneku /tj. hřídelí motorku/. Stěračové motory mají ve velké většině právě šnekové převody.
Kyborg, 19.11.2008 21:51:49
sinclair:
mohl bys mi uvezt nejaky priklad, melo by to byt na kameru, ktera se bude dalkove otacet, proto musi byt pohyb plynuly ale taky, kdy by se ta deska trochu nahnula aby se to nevychylilo z polohy...
Natal, 20.11.2008 21:42:25
Souhlasím se sinclairem. Šnek je taky dobrá věc, jenomže to chce motor s převodovkou, protože někdy to samotnej motor nemusí utáhnout. Pokud ale nechceš nic stavět tak servomotor je jasná volba, navíc ho už člověk nemusí nijak upravovat, stačí pouze ovládání a namontování na kameru. Mimochodem servo se ovládá tuším 50Hz na vstupu a regulací délky kladné půlvlny od nějakých 0.8 - 2ms, kdyžtak mně někdo opravte.

PC zdroje

, vloženo: 18.11.2008 13:18:46
« » 53652
Potřeboval bych sehnat zkoušečku na síťově zdroje ATX pro PC?? bez použití základní desky, máte s tím někdo nějaké zkušenosti???

S pozdravem Jenda
kvitko, 18.11.2008 15:10:47
Taková zkoušečka není jednoduchá, to je tzv. "umělá zátěž" což není právě levný zařízení.
Makovec, 18.11.2008 16:17:40
Jako zátěž můžeš použít žárovky...
kvitko, 18.11.2008 18:06:50
to bude ale potřebovat hodně žárovek a různých a různě to kombinovat. Navíc žárovka mění odpor, jakmile se rozsvítí... Ideální tnení, ale jde to v nouzi použít. Max. tím zjistí, že zdroj jde neb nejde.
Ivoš, 18.11.2008 18:11:56
řekl bych že žárovky se právěže hodí, nasimulují stejný proudový náraz jado deska, pak už jen měřit napětí a zvlnění. PS.. bude jich hodně a bude to dost svítit :-D
Jan16 ® napsat vzkaz uživateli Jan16, 18.11.2008 19:50:54
Taky si nám neřek co přesně chceš zkoušet :)
Jinak, pokud to neznáš, tak takhle se ten zdroj zapíná ;-)
Jako zátěž opravdu postačují žárovky :) (viz url odkaz)
Milan_F, 19.11.2008 15:13:14
Nedávno bylo něco v Amaru.
meh, 19.11.2008 19:47:10

Sčítání signálů

far1.k
, vloženo: 18.11.2008 13:16:49
« » 53651
Zdravím,
jak sečíst signál malý záporný signál (např. -0.5V) s větším kladným (např. +1V), pokud mám k dispozici napájení 0 až +5V. Klasická sčítačka pomocí OZ nejde použít, protože invertuje, výsledek by byl -(-0.5V + 1V) = -0.5V, což OZ s napájením 0V a 5V samozřejmě nepřenese a na jeho výstupu by byla 0.
luky, 18.11.2008 19:37:24
a co kdybys to sečetl OZ, na výstupu bys měl sečtené napětí ale zinvertované, tak bys za to dal ještě invertující zesilovač ze zesílením 1
Jan16 ® napsat vzkaz uživateli Jan16, 18.11.2008 19:49:07
luky, zřejmě ti asi nedocvaklo, že OZ s napájením 0-5V nemůže pracovat se signálem pod 0V. Jak to má podle tebe asi udělat?
V oz se zas až tak moc nevyznám, invertující sčítačku znám, možná existuje i neinvertující.
I když máš to dost blbý příklad :( Tohle napájení a tyhle signály...
Ale znáš třeba rozdílový zesilovač? MOžná by ti trochu pomohl. Ale ten signál -1V s napájením 0/5V nemáš šanci zpracovávat. Teda popravdě fakt netušim jak.
Vasi, 18.11.2008 20:46:57
A co kdybys ty dva vstupy sloucil odporama, pripadne oddelil OZ a pak sloucil odporama a to pak privedl na neinvertujici vstup OZ. OZ by byl zapojen jako neinvertujici zesilovac se zesilenim 2.
V praxi by se asi musel pouzit nejaky rail-to-rail OZ.
far1.k, 18.11.2008 20:55:36
Perfektní, díky za radu. Už si s tím poradím.
Jan16 ® napsat vzkaz uživateli Jan16, 18.11.2008 22:03:36
Vim že úplně od nula voltů chodí LM324, nevim jestli ale až úplně k +Vcc.
zdeněk, 18.11.2008 22:30:48
od -Vcc do +Vcc na vstupu i výstupu chodí třeba TS912.

Kirchhoffove zakony.

Marek
, vloženo: 17.11.2008 17:34:59
« » 53631
Zdravim, mam ulohu vypocitat velkosti a orientacie prudov v el. sieti. Mam nakreslenu schemu siete, v ktorej su nielen rezistory, ale aj dva kondenzatory, dva tranzistory a 1 dioda. Mam postup vypoctov len pre siet s rezistormi. Tu su ale aj ine suciastky a neviem ako na to. Prosim poradte.
Jan16 ® napsat vzkaz uživateli Jan16, 17.11.2008 17:39:55
Jak my máme vědět, jak to máš zapojené?
radek, 17.11.2008 17:56:43
Tak sem hodím schema,ne?
Jan16 ® napsat vzkaz uživateli Jan16, 17.11.2008 18:43:17
A už si ho sem hodil? :-)
Marek, 17.11.2008 19:25:57
Elfag, 17.11.2008 20:49:28
Ty tam mas napsat (odvodit) pomery pro ustaleny stav i pro prechodovy dej po sepnuti spinace? Co delas za skolu?
Marek, 17.11.2008 22:01:24
VS elektrotechnicku - ale mam gympel, tak vies ake mam o tom poznatky. Ulohu nam dal zistit ochranny rezistor pre diodu (a ved tam je 1000 ohm). A myslim ze aj prudy vo vetvach.
kvitko, 18.11.2008 12:23:53
Namaluj si to do EDWinXP a simuluj to a uvidis prubehy i napeti v jednotlivych uzlech. Neni nic snazsiho jak to jinak zjistit ....:-)
Marek, 18.11.2008 12:36:49
A nemate s tym niekto skusenosti, nejaky profik, co by to mal za chvilu zmaknute a pls by poslal vysledky?
jezevec, 18.11.2008 13:16:12
Ať mi to spočítá nějaký profík, ten má času, já jsem jen blbý vysokoškolák a musím pařit. To jsi chtěl říct, ne!!!
kvitko, 18.11.2008 15:12:42
vtipný vtipný, a máš pro toho profika dostečně velký bakšiš? Hele, něco podobnýho se tu už nedavno řešilo. Nebylo by nejlepší se vytentočkovat na školu a rovnou si koupit diplom? Ušetřil bys 5 let .... to také není k zahození :-D
Marek, 18.11.2008 21:26:52
Odpoved jezevecovi. Mas 100 bodov. Kto umí, ten umí.:-D

DS18b20

, vloženo: 10.11.2008 20:04:40
« » 53393
ahojte chystam se hrat s teplotním čidlem dalas db18b20 a tak by me zajimalo jestli máte někdo s tímto obvodem zkušenosti? hlavně by mě zajímalo jak je to s posíláním instrukcí jestli před každou instrukcí se musí obvod vyresetovat?
far1.k, 10.11.2008 21:37:13
No, z datasheetu se dá docela dobře komunikace s tímhle čidlem pochopit. Ano, před každou jednotlivou "komunikací" je nutné čidlo/čidla na drátě resetovat.
Luky, 12.11.2008 12:37:36
potřeboval bych poradit jak je to z režimama u ds18b20, jestli to chapu dobře a nastavim 9bit režim tak pak mám přesnost 0,5°C a stačí pak po převedení číst 9bit(1.bit bude rozhodovat o to jestli to bude teplota,0°C nebo teplota,5°C....dalsich 8bitu bude teplota a poslední devaty bit rozhoduje jestli teplota bude kladna nebo zaporna)
luky, 12.11.2008 15:20:31
je tam chyby, měl jsem na mysli dalsich 7bitů teplota
far1.k, 12.11.2008 17:53:50
No pokud nastavíš přesnost na 9 bitů, tak musíš přešíst 13 bitů (poslední tři bity jsou na místě 2 na -2 až 2 na -4, které jsou samozřejmě při přenosti 0,5 stupně furt nula). Prvních pět bitů výsledku je vždy znaménkových (1 - minus, 0 - plus).

Každopádně vůbec nejlepší je přečíst celý scratchpad a provést kontrolu CRC, o to víc, pokud to čidlo používáš v kritické aplikaci.
luky, 12.11.2008 18:29:56
no ty kontrolní součty budu muset dělat, no když přečtu crc,ajk zjistím jestli je přenos OK?
luky, 12.11.2008 18:35:44
abych zjistil crc které je umístěno v osmém bytu scratchpadu, tak to musím načíst všech osm bytu, že,to nejde nějak přeskočit
far1.k, 12.11.2008 21:18:14
Ne, nejde to přeskočit.
luky, 13.11.2008 11:51:43
jak u tohoto cidlad prevedu tu zapornou teplotu, která je dvojkovým doplnkem na normální dvojkové číslo?
far1.k, 13.11.2008 21:30:09
No prostě převedeš dvojkovej doplněk na normální reprezentaci. Mrkni se na internet, jakým způsobem se počítá dvojkový doplněk.
Jan16, 13.11.2008 22:47:05
jeden doplněk se počítá jako:
0-x
kde x j e cislo, výsledkem je ASI(!!!) jednickovy doplnek
a ten druhy se myslim pocita jako
(2^n-1) - x
kde n je pocet bitu cisla (pri 8 bitech je 2^n-1 = $FF = 255) - to je MYSLIM dvojkovy doplnek. Radeji to over.
Jan16, 13.11.2008 22:49:20
soráč, je to přesně obráceně.
0 - x je dvojkový
(2^n-1) - x je jedničkový.
PS: kdo nechápe, ^ je značka mocniny ;-)
Luky, 15.11.2008 18:08:25
ahojte, chtěl bych se ještě vratit k původnímu dotazu, protože mi není jasné kdy používat reset puls, např.chci nastavit 9bit, převest teplotu,načíst teplotu...jak to bude s resetama???
Luky, 15.11.2008 18:10:08
ještě by mě zajimalo jestli se konfigurační regist mění s rest pulsem, nebo ne?
far1.k, 16.11.2008 09:12:14
Když se koukneš do datasheetu, jsou tam rozděleny příkazy do dvou sekcí - ROM a funkční. Každá komunikace se skládá z toho, že pošleš reset, potom ROM příkaz, potom funkční příkaz a pak případně následuje přenos dat. Takže reset se používá před každou jednotlivou komunikací s čídlem.
Luky, 16.11.2008 11:47:08
když mám zjištěný 64bit identifikační číslo toho čidla, a chci ho zadresovat, tak pošlu příkaz match rom a nasledně těch 64bitů že?ale v jaký podobě mám poslat těch 64bit, mám to poslat jako 8bytu, s prodlevou mezi byty nebo jako sekvenci 64bit s prodlevou mezi bity??
Luky, 16.11.2008 19:39:04
nevíte někdo co dělam blbe že mi to nefunguje, jedno čidlo funguje, a dve ne, a pri tom si myslim že program mám OK
luky, 18.11.2008 19:31:33
ahojte, tak jsem se dival to datashetu a ty inicializační sekvence už chápu, kdy a v jakém pořadí používat příkazy taky, ale není mi jasné v jak posílat ten 64bit kod, podle vývojového diagramu z datasheetu se pošle bit0 a pak se to porovná nevim s čim a když to sedí tak vyšlu bit1 a zase se to porovnám nevim s čím, nevíte jak to má být?

Gelovej akumulátor

mário ® napsat vzkaz uživateli mário
, vloženo: 15.11.2008 16:26:17
« » 53572
Čau koupil jsem si novej gelovej akumulátor 12V /40Ah. No a mám udělanou nabíječku která se po nabití na 15V přepne na 13,8V.Jenom mě zarazilo že po nabití to v tý baterce bublá. Může stakovýho akumulátoru něco unikat?
Dohnalek, 16.11.2008 16:46:52
Nic hroznýho jenom to bouchne a ty výpary tě zabijou, jak říkám nic hroznýho:-D :-D :-D :-D :-D :-D
MirrrA, 16.11.2008 17:44:46
Po nabití na 15V?
Není to nějak moc? Co já vím, tak 12V baterie se nabíjí napětím 13,8V a proudem 0,1C. Při nabití se napětí dostane na oněch 13,8V a prochází už jen udržovací proud...
mário ® napsat vzkaz uživateli mário, 16.11.2008 18:17:40
Na baterce je napsáno: STAND-BY USE / 13,5 - 13,8V a CYCLIC USE 14,4 - 15V.
Elfag, 16.11.2008 20:17:21
Mam udelanou nabijecku - mozna budes mit problem ve snimani napeti na baterce a na zpuzsobu dobijeni. Problem muze nastat, kdyz snimani napeti pracuje s nejakou casovou konstantou a reaguje na stredni hodnotu napeti, pak na baterce mohou byt spicky ktere prevysuji 15V(muze byt u impulsnich nabijecek) a stredni hodnota je do 15V. Napeti na baterce zkus zmerit merakem ktery zobrazuje maximalni hodnotu nebo osciloskopem.Jinak dobijeni na 15V je zbytecne, pouziva se jen kdyz chces akumulator nabit na plnou kapacitu za co nejkratsi dobu, dalsi podminka pro nabijeni na 15V je ze musis mit omezeny nabijeci proud(pri nabijeni napetim 13,8V vetsinou omezeni neni nutne).
mário ® napsat vzkaz uživateli mário, 17.11.2008 18:55:09
Nabíječku mám řešenu jako lineární sériový stabilizátor kde relé ovládané komparátorem přepíná dělič napětí ve zdroji.Podosažení 15V na akumulátoru to komparátor schodí na 13,8V. A ještě mám otázku. Zkracuje životnost akumulátoru nabíjení na 15V ? Omezení proudu mám nastaveno na desetinu kapacity.
Elfag, 17.11.2008 20:32:50
Byt tebou, podivam se na stranky vyrobce baterie, byvaji tam kompletni nabijeci charakteristiky nekde i schema doporucenych nabijecu(baterky Panasonic).Na strankach pan mas podrobne vsechny bezne charakteristiky a doporuceni.Dalsi problem muze byt teplota baterky, tech max 15V plati pro 20st C, nabijenim se baterka ohreje a nabijeci napeti by se melo snizit. Podrbne zde (viz url odkaz)
Elfag, 17.11.2008 20:46:16
Pro cyklicke nabijeni tam mas i dobu zivota, nabijeni proudem 0,4Ca, konec nabijeni 14,7V. Pro baterky vybijene na 100% cca 200cyklu,pro baterky vybijene na 50% cca 500 cyklu, pro baterky vybijene na 30% cca 1200cyklu.Nabijeci napeti v zavislosti na teplote 0st-15,4V , 20st - 14,7V, 40st - 14,2V, pri nabijeni citis jak baterka hreje - teplota tedy bude nad 30st. Nabijel bych teda tak do 14,5V a pak presel na 13,8. Jsou to pro uzivatele gelovek dost poucne stranky.
Elfag, 17.11.2008 20:56:45
Pokud to v baterce bubla, tak ji to urcite skodi a je i nebezpeci vytrzeni pojistneho ventilu(gumova cepicka pod plastovym koleckem), bublani = rozklad vody z elektrolytu a jeho unikani = rozhozeni optimalnich pomeru a snizeni zivotnosti. Udaj 14,4 az 15V v sobe zahrnuje tu kompenzaci na teplotu.

spinany zdroj

, vloženo: 17.11.2008 18:51:28
« » 53637
Co byste doporucovali za izolaci do pulsnich traf? Pouzivam takovou tu cernou blemcacku, a moc se mi nezamlouva. Da se nekde sehnat neco lepsiho, za rozumnou cenu? >>Kolik V odhadem vydrzi jedna vrstva te blemcacky?
----------
Jakou funkci má R5 v tom zdroji? Nemůžem na to zaboha přijít :-(
Dik, Honza (viz url odkaz)

TV-out

dumbo
, vloženo: 8.11.2008 09:15:48
« » 53320
cau lidi, na graficky karte mam S-video vystup a nasel sem redukci s-video na cinch po zapojeni a nastaveni to funguje ale problem je ten ze to jde jen cernobile :-| a na minuli karte sem mel uplne to sami, nevite nekdo co s tim???
dumbo, 8.11.2008 09:16:33
zapomel sem dodat ze je to zapojeny na TV
Natal, 8.11.2008 10:04:19
A nečouhaj z té redukce ještě 2 kabely? Většinou se dodává redukce s třema kabely s tím, že to je jeden červený, modrý a zelený.
dumbo, 8.11.2008 10:08:35
ne nečouhaj... jen jeden žlutý
Banda, 8.11.2008 10:21:38
Tohle by mělo pomoci:
http://www.soural.cz/main.php?view=podpora&menu_id=2&detail=25

Přečíst, zapojit a sledovat TV ;-)
dumbo, 8.11.2008 11:41:41
tak sem to skusil a na jedny televizi to vubec nepomohlo a na druhy uz to bylo barevne ale problikavalo to s cernobilou a obraz lital po celi obrazovce.....:-/
jenda23, 8.11.2008 11:41:57
Na GK musíš nastavit taky správnou normu obrazu, my používáme PAL-D, když nastavíš jinou se to černobíle;-)
dumbo, 8.11.2008 13:35:28
mam tam PAL-D a PAL-K1 zkousel sem oba a nic
Zdeno, 17.11.2008 17:07:59
problem mas v tej redukcii, alebo v dlzke kablu, mne to na 20m kabli S-video - S-video a s pouzitim redukcie S-video - Scart tiez farebne nechodilo, pri 3m kabli ano, ale kvalita nic moc, po pripojeni na telku s S-video vstupom nadhera.
dumbo, 17.11.2008 18:42:09
ja uz sem to zprovoznil :-) a diky vsem za napady, bylo to tim kabelem (nekvalitni smejd):-/

Tesla color 430

dohnalik
, vloženo: 12.11.2008 07:24:59
« » 53420
Ahojky, tak mi psal jeden pán že má problém s tv tesla color 430 Cituji:"Popis závady je takový, že se tv občas sama vypne.Musím jí vypnout vypínačem a počkat tak dvě minuty a potom zase zapnout.
Když se zapne tak nahoře se ukážou černě načítající znaky jako při vyhledávání programů,ale program tam je.Tak máčknu M jako když chci uložit program a ono to zmizí"
Já myslím že tam stím vypínáním bude něco ve zdroji nebo v řídící elektronice (příjmač DO). Takováhle závada jse mi vyskytovala u jedné tv z číny, byl tam blbej stabák hodně se zahříval tak jsem na něl dal větší chladič a tv frčí dodnes. Ale u výrbků tesla se toto nikdy nevyskytoval tesla je kvalitní takže tam bude něco asi v té elektronice :-D
dohnalik, 12.11.2008 07:26:18
jinak za tím zmizí" jsem to psal já takže kamenovat mě
kvitko, 12.11.2008 11:54:29
TESLA je kvalitní? To jsou mi novinky .... :-D :-D :-D
dohnalik, 12.11.2008 12:58:29
No rozhodně kvalitnější než dnešní výrobky z číny;-)
dohnalik, 12.11.2008 13:05:52
no tak dobře není zase tak moc kvalitní ale špatně na tom taky neni
Dohnalek, 12.11.2008 19:27:23
prosím poraďte
jenda23, 12.11.2008 19:31:47
Podle mě by to mohly dělat snad i studeňáky nebo elyty
Dohnalek, 12.11.2008 19:56:31
No právě to si taky myslím
milo, 17.11.2008 11:55:09
Ja by som vymenil rele.Mal som ten isty problem nejeden krat,kontakty v rele sa opalia a nemaju dobry kontakt,co sposobi vypnutie TV...8-)

D8748H

, vloženo: 16.11.2008 18:34:30
« » 53614
Ahoj! Válí se mi tu tahle vykopávka, neví o ní někdo něco víc? Zkusil bych to zprovoznit, aspoň zablikat LEDkou :)
Sháním hlavně nějaký úplnější datasheet, jak to naprogramovat, kompiler + popis instrukčního souboru, se zbytkme si možná nějak poradim :)
Díkes, Honza (viz url odkaz)
danhard, 16.11.2008 19:06:12
danhard, 16.11.2008 19:06:47
Tenhle ti nestaci ? :-D
danhard, 16.11.2008 19:34:54
Assembler hledej spis pro I8048.
Jan16 ® napsat vzkaz uživateli Jan16, 16.11.2008 23:24:32
no, tak jako sry, jakj to naprogramovat, to tam je, to se omlouvám.
8048 je s tímhle nějak kompatibilní?
danhard, 16.11.2008 23:31:57
D8748 je programovatelna verze I8048, ta ma ROMku maskou.
Programuje se to jako stary EPROMky, treba I2732, 21 voltama v programatoru.
kvitko, 17.11.2008 08:40:20
To umi vic veci, nejen blikat LEDkou. Ja do toho kdysi psal v asembleru programy, ktery pocitaly i sinus ... :-D

Stejne, dneska vsicky potrebujou sileny XXXL-GHz CPU s GByte pameti... Nikdo uz neumi napsat maly chytry program. Ja mam HP-33E co ma 49 kroku pameti a jaky jsme na tom psali programy. Dokonce i soustavu 16 linearnich rovnic to umi pocitat. Ted se mi povedlo koupit HP 9810A. S magnetickymi stitkami coby zaznamovym mediem. Moje pritelkyne na to koukala s otevrenou pusou (ono to ma 3 dlouhy LED displeje nad sebou) :-) A je to stary 35 let a jak to maka panecku, pocita to jako divy. Jsem ji rikal, ze jeji notebook (mimochodem potrebuje 2 notebooky do roka - zivotnost pul roku), bude za 35 let budto recyklovanej, nebo si ani neskrtne :-D :-D
Nejnovější Předchozí 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 Další Nejstarší
TOPlist
  V databázi je 78940 příspěvků (11685 otázek, 67255 odpovědí)
Při vkládání příspěvků je zaznamenávána identifikace Vašeho počítače. Internetové fórum není anonymní. Autor internetových stránek elweb.cz nenese žádnou zodpovědnost za obsah tohoto diskuzního fóra.



Povídání o tom, jak se NEchovat na zdejším fóru naleznete zde: Federmann
...

předchozí příspěvek / další stránka: « »
(c) Martin Olejár, 1999 ÷ 2015 :: www.elweb.cz :: kontakt